Vipps Motebooking Salgstips

Fem salgstips for jobbsøkere

Du kan Google CV, søknad og all annen hjelp, se videoer på YouTube til øyet blir vått og stort, men når du virkelig skal gå i gang med å pitche og selge deg inn til nye arbeidsgivere er det viktig å ha tunga rett i munnen. Her får du fem gullkantede tips fra en selger med 32 års erfaring som garantert vil hjelpe deg inn hos nye arbeidsgivere.

Jeg har holdt på med de samme tingene hele livet. Det har vært salg i en eller annen form og de handler i bunn og grunn om å være ærlig. Min fordel er at jeg har mye energi, noe som kommer godt med. Jeg liker å prate med folk, tar gjerne initiativ og følger opp.

I jobben du må gjøre med å selge deg inn som jobbsøker, er det helt avgjørende å like å mingle og by på deg selv. Forsøk å finne din stil og vær enkel med en ro over det du gjør. Ikke forsøk å være en råselger, men følg magefølelsen, og stol veldig på den.

Les mer: Hva som fungerer når du vil booke møter

Mange av kontaktene man får, utvikles det et godt forhold til. Dette er viktig og du må koble deg opp slik at du enkelt kan bli en del av deres nettverk på f.eks Linkedin.

Jeg setter stor pris på og synes det alltid er hyggelig å bli kontaktet og mine kontakter vet at de alltid kan ringe meg, når som helst. Jeg er veldig nysgjerrig og elsker teknologien bak og visjonen til sosiale medier, landingssider og fancy apper. Som jobbsøker er det superviktig at du også benytter deg av disse mulighetene.

Det jeg gjorde for 30 år siden med en Brother skrivemaskin og å hamret ut brev med blåpapir for å få  en kopi, ringte fra fast telefon, avtalte møter, avklarte behov og bygget tilbud og til slutt fikk i land avtaler, fungerer like bra i dag. Oppskriften er akkurat den samme. Det er faktisk ikke noe magisk over å selge seg inn til nye arbeidsgivere selv om det er blitt digitalt og fancy. Salg er lidenskap og du som jobbsøker må legge vekt på og få frem ekte følelser, verdier, interesser og motivasjon i kontakten med nye arbeidsgivere. Ikke noe bullshit, tåkeprat og svada – gå rett på pøkken.

Her er mine 5 beste tips for hvordan du kontakter, skaffer deg møte og pitcher deg selv inn mot viktige mennesker som vil bety mye for din fremtid.

Har du spørsmål,  kontakt meg på faye@jobaccess eller 909 23 795 så kan du få noen minutter med mine personlige råd helt gratis.

1. Å få folk interessert er en prosess og ikke en engangshendelse.
Salg er relasjonsbasert og målet ditt skal ikke være å snakke med 10 nye arbeidsgivere de neste 2 dagene, eller booke deg 5 møter. Noen tar opp telefonen og får til dette lynraskt, men de aller fleste får bedre resultater med å bruke litt tid. Husk at du blir belønnet i dag for hva du gjorde for 30 dager siden. Om 30 dager høster du resultater av hva du gjør i dag. Planter du noen få frø får du en liten avling, planter du mange frø får du en stor åker å høste fra. Du vil alltids miste noen muligheter på veien, men ha alltid fokus på å kultivere, yte service, gi informasjon, vær raus og gi en masse gratis innsats og vær fleksibel. Det dreier seg om relasjoner og det tar tid å bygge tillit med nye potensielle arbeidsgivere.

2. Ikke ha forutinntatte holdninger om hvem som vil ansette deg.
Lager du din liste med hvem du tror vil ansette deg ut fra dine preferanser, kan du gå glipp av mange. Bedrifter du tror vil være interessert er kanskje ikke det og bedrifter du trodde ikke skulle være interesserte viser seg faktisk å være interesserte.

Altså, lag din liste med bedrifter, både de kjente lokalt og de mer perifere. Sett i gang å dele informasjon, videoer, korte presentasjoner og bilder av hvem du er, hva du har gjort, hva du er skikkelig flink til og hva du brenner for eller har interesse for. Inviterer dem også til å dele din info videre internt slik at flest mulig vet om deg når nye muligheter dukker opp som kan passe for deg. Du trenger ikke å oppføre deg som en hyperenergisk råselger og snakke både på utpost og innpust. Del med dem hva du har jobbet med (eller hva du ønsker å jobbe med), hva du oppnådde av resultater, prosjekter du var med på og la dem fordøye budskapet og oppfordre til å dele videre internt.

3. Husk at å få seg jobb handler om repetisjon og antall
Dette er et «numbers game». Du kan få møte på 1 av 10 henvendelser mens andre kan få 9 av 10. Her vil det være store forskjeller og enkel matematikk forteller at om du snakker med 100 så får du ihvertfall
landet 10 møter. Helt enkelt handler det om antall kontaktpunkter du gjennomfører. Skal du ha 5 møter ligger innsatsen på 50 kontaktpunkter.

Hvordan gjennomføre? Du bør bruke informasjon, videoer og innhold som forteller din historie. Du kan også bruke 3. parts verktøy, f.eks. landingssider, webside, PDF, webinar alt som gjør at du blir avsender og får folk til høre på ditt budskap.

Er ditt regnestykke at du får 1 av 10, da trenger du 100 personer til å vurdere ditt budskap for å få de 10 viktige møtene du sannsynligvis må gjennom.  Kanskje du ringer 40-50 personer for å få de 10 som sier ja. Når du har lært deg matematikken er det bare et spørsmål om hvor fort du vil nærme deg ny jobb.

Tips! Visste du at JobAccess tilbyr møtebooking for deg som jobbsøker?

Husk: salg er et numbers game, videoer, tekster og smarte 3. parts verktøy som tar bort presset fra deg til å lage, skrive, kommunisere noe som kanskje virker. Si lite til mange personer fremfor å si mye til få personer. Ikke legg opp til å bruke 30 minutter på en person på telefon, bruk heller 3 minutter på 10 personer. Du har ofte ikke tid til overbevise med lange prosesser på telefon eller i en epost. Lær deg at salg er et numbers game. Jo flere du når ut til, jo bedre, du må finne din egen, gode rytme. Ganske snart vil du begynne å få henvendelser fra folk som har sett din info og er klare for å snakke med deg og høre mer om hvem du er.

4. Verdien ligger i umiddelbar oppfølging
Du må reagere raskt og respondere når jernet er varmt. Du må være på ballen når folk fortsatt har smaken av din informasjon i munnen. Altså; får du en henvendelse fra en arbeidsgivere som vil snakke med deg, slipp alt du har, legg 100 % innsats i å overbevise at du er klar og motivert.

Eksempler:
«Hvis jeg sender denne videoen om meg selv på epost i kveld vil du ta en prat med meg i morgen?»

«Hvis jeg sender deg en sms nå med en kort video som forklarer hva jeg har gjort tidligere i karrieren, kan jeg ringe deg om 30 minutter?»

Følg opp mens interessen er varm og aktuell. Husk at det ofte kreves 5-8 hendelser for å få et til et bra møte der du kan sette deg til bordet og diskutere.

Dine oppfølgingsspørsmål:
«Hei, fikk du en sjanse til å se på det jeg sendte deg? Kjempebra! Hva var det som fanget din interesse? Min tidligere stilling hos………., mitt prosjekt med ……. og allsidige CV, eller begge deler? Hva likte du best av det du så?»

Resultat: -> Folk vil kontakte deg og høre mer!

NEI er ikke et svar. Du sier: «Er det i orden at jeg oppdaterer deg når jeg har noe nytt å fortelle og hvordan det går med mine prosjekter?» Du får som oftest JA på dette. 6 mnd senere tar du kontakt igjen. Kanskje har det skjedd endringer hos dem du vil snakke med?  Finn årsakerne til å ta opp tråden. NEI betyr ikke NEI, det betyr bare ikke nå. Gi dem informasjon, del nyheter med dem dem, la dem oppleve at du følger opp. Da vil de ta kontakt med deg!

5. Legg innsats hos de som er på glid
Du tar din jobbsøkerprosess videre og du vil se mye aktiviteter om du følger min oppskrift. Når du får vist dine videoer, informasjon, innlegg gjennom å dele informasjon med mange nok, så vil det skje mye de neste 10 – 30 dagene. Det er mye lettere å løpe fort med 100 mennesker enn å dra på en sandsekk 1000 meter alene. Løp sammen med de som vil løpe, de som du erfarer å få god dialog med og som er på glid.

Nå har du 5 enkle og praktiske tips fra en gammel ringrev i pitch- og salgsfaget. Gjør du dette med jevn og god innsats, vil du garantert se fantastiske resultater!

Les mer: Hva som fungerer når du vil booke møter

Til slutt. Det er enklere å komprimere innsatsen, gi på skikkelig, og jobbe raskt, en å gå sakte og forsiktig frem. Ikke mange vil, orker eller er motiverte til å løpe maraton, men hvis du skal løpe 1000 meter, vil du mye lettere finne motivasjon, energi og sitte igjen med opplevelsen av at dette fikk jeg til veldig bra.