Hvordan Bygge CV

CV, småjobber og frivillighet

For ikke så lenge siden gjennomførte vi et avklaringsmøte med en ivrig jobbsøker. Hennes CV var ryddig og enkelt satt opp. Så bra, var min første tanke. Her er det ei som har en godt gjennomtenkt CV med kun den viktigste informasjonen.

Hun hadde en bachelor grad fra et universitet, noen få spennende interesser og en ubetalt rolle innenfor den bransjen der hun nå ønsket å få seg jobb.

Og et ”hull” på to år i midten av CVen.

– Jeg reiste verden rundt i to år etter studiene for å finne ut av hva jeg ville. Hvorfor skal jeg skrive det på min CV?

1. Ikke la arbeidsgivere bli usikre.
Et ”hull” på CVen vil nesten alltid gi deg noen spørsmål. Om du hadde gjort noe av verdi ville du tatt det med, enig?  Den som kanskje skal ansette deg tenker kanskje: – Gjorde hun sitt beste med studiene? Er hun egentlig interessert? Underbevisstheten kan fort gjøre at du er ute av listen med de aktuelle kandidatene. Det er alltid en god ting å ta med hva som skjedde om du har et ”hull” i CVen. Hva du har benyttet tiden til. Hva du har opplevd og lært. Et ”hull” uten forklaring kan være en ”showstopper”.

2. Få frem at du ikke er perfekt.
Arbeidsgivere forstår at en lang og kostbar utdannelse ikke alltid resulterer i fullstendig klarhet om hva du vil gjøre med ditt liv. Å gå rett i jobb rett etter utdannelsen og starte nedbetaling av studielån viser god arbeidsmoral og selvstendighet. Arbeidsgivere ser ofte etter noen som er selvstendige og sannsynligvis er i stand til å hjelpe seg selv på arbeidsplassen, enn noen som spør om hjelp hele tiden.
Arbeidsgivere vet at folk med lang utdannelse trenger mer enn bare en grad for å imponere. Så har du flere år med hardt arbeid på kveldsjobb, på en cafe, som frivillig osv skal du få det med på CV-en.

3. Vis dine viktige ferdigheter.
For det tredje er det et stort spekter av ferdigheter lærer mens du jobber ved siden av utdannelsen eller jobber du tar mens du leter etter drømmejobben. Har du erfart hva som ligger i god arbeidsetikk, engasjement og kreativitet, kjent det på kroppen og erfart, få det med på CV-en. Har du veiledet andre medarbeidere eller frivillige, få det med. Hva gjorde du og hva lærte du.

Det er viktig å bevise dine prestasjoner, selv om jobben din har vært oppgaveorientert. Har du vært frivillig på en festival og du hjalp teamet ditt med å ta en stor arbeidsbelastning ut over det vanlige fordi du implementerte en ny arbeidsform som hjalp dere med å håndtere folkemengdene effektivt, skriv det ned.

4. Få frem dine myke ferdigheter.
Hvis det ikke er ditt primære karrierefokus, har du kanskje ikke fordypet deg i dine ekstrajobber eller frivillige arbeid. Du vil ganske sikkert ha plukket opp overførbare myke ferdigheter. Å håndtere kunder dag etter dag er ikke lett, uansett hva du har jobbet med. Kundeservice  er en bra læringsarena og bygger din empatiske evne. Mange av de små bitene du ser som uvesentlig å ha med på CV-en er faktisk viktige brikker for å gi et helhetlig bilde av hvem du er.

Mange forteller at de har hatt noen av de beste opplevelsene i en frivillig organisasjon, som bartender, på et call-senter, som telefonselger eller noe annet. Alle disse er arenaer der du lærer å være omgjengelig og snakke med og omgås en hel masse om folk. Ikke skam deg for å si at du jobbet en periode med disse oppgavene selv om målet ditt er helt andre stillinger og posisjoner.

Rett på sak: Det er mange mennesker der ute som ikke har knallhard praktisk erfaring ved siden av studier. For en arbeidsgiver er en tøff, hektisk ekstrajobb eller midlertidig jobb langt mer interessant å snakke om en at du må forklare hvorfor du har hull i CV-en.

Våre rådgivere kan hjelpe deg med å bygge en bedre CV og ta din jobbjakt til neste nivå.

Les mer om våre tjenester og hva det koster.